Hur mycket kostar en begravning?

En direktkremation utan ceremoni kostar från ca 15 400kr, en begravning från ca 19 900kr och uppåt, en genomsnittlig begravning i Sverige kostar ca 28 000kr. Men självfallet kan man teoretiskt lägga ut nästan hur mycket pengar som helst på en begravning.

Vi skiljer oss från andra genom att endast ta betalt för det som du beställer och för den tid som vi lägger ner för din räkning, varken mer eller mindre. När det gäller priset på kistor kan det vara tryggt att veta att vårt kostnadspåslag är detsamma för alla modeller. Det innebär att vi inte tjänar mer om du väljer en dyrare kista.

Prisexempel direktkremering

Kista med bädd och svepning
Transport
Kremation
Gravsättning i minneslund
Byråns arbetskostnad

Från 15 400kr

I priserna ovan är även begravningsbyråns arbetskostnader samt eventuella församlingsavgifter inräknade. Eventuell gravsten och bouppteckning tillkommer däremot. En gravsten kostar från ca 8 750kr och uppåt, en bouppteckning från 5 995kr. Priset på olika begravningar varierar oftast beroende på följande:

  • Flera eller långa transporter
  • Storlek på dödsannonsen
  • Solist
  • Församlingskostnader såsom exempelvis lokalhyra
  • Antal gäster på minnesstunden och val av förtäring
  • Inskription på gravsten eller ny gravsten

Det finns en myt om att det är stora prisskillnader på begravninger — det stämmer inte. Därför att dels beror priset på vilken omfattning på begravning du väljer och att många priser över huvud taget inte bestäms av byrån. Det är utlägg och förmedlade tjänster för dödsboets räkning. Exempelvis för dödsannonsen, blommorna, förtäringen på minnesstunden efteråt, bärarlag, solister, församlingens eller kyrkogårdsförvaltningens avgifter osv. Vi på Beckmans är vana att ordna alla slags begravningar i alla olika prislägen.

Prisexempel enklare begravning

Kista
Bisättningstransport
Omhändertagande av den avlidne
Urna med gravyr
Kisttäcke
Representant vid begravning
Byråns arbetskostnad

Från 19 900kr

Vem betalar då en begravning? Om det saknas tillgångar i dödsboet betalar kommunen begravningen. Kostnader för gravplats, kremation, präst, kyrkolokal med mera är oftast, men inte alltid, redan betalt via den begravningsavgift man betalar. Begravningsbyrån hjälper till att reda ut de ekonomiska frågorna, liksom att, om ni så önskar, hjälpa till med att eventuella försäkringar betalas ut.