För dig som ska gästa en begravning

Har du frågor innan det är dags?

Här har vi listat några av de vanligaste frågorna

Det viktigaste du behöver veta som gäst på en begravning

När någon dör påverkar det inte bara de allra närmaste, utan också dig som har en relation till den avlidne eller den avlidnes familj. Det kan vara i egenskap av vän, arbetskamrat, släkting, granne eller vårdpersonal.

Att mista en anhörig, släkting eller en nära vän är en händelse som ofta skapar både frågor, funderingar och olika känslor. 

Kondoleans

Att kondolera innebär att man uttrycker sitt deltagande till de anhöriga till någon som avlidit. Man kan framföra sina kondoleanser personligen, med ett kort eller blommor som skickas hem till de anhöriga före begravningen. Kondoleansblommor han du beställa här.

Placering i ceremonilokalen

Vid begravningar sitter de närmast anhöriga och släktingar i regel på en sida, oftast den högra och övriga gäster på motsatta sidan. Avvikelser kan givetvis förekomma både traditionsbundna samt praktiska skäl. Du kan också ha reserverade platser för olika personer i ceremonilokalen.

Blommor

En liten handbukett som läggs vid kistan eller i graven är vanligt att man tar med sig och det är idag lika vanligt att män som kvinnor använder det som en hälsning. Man kan också ordna krans eller bukett till begravningen. Buketter och kransar till begravningen kan du beställa av oss minst några dagar före begravningen beroende på ditt val av arrangemang.

Familjen kan ibland önskat att man sätter in på en speciell fond, vilket brukar framgå i dödsannonsen. Titta gärna på minnessidan!

Klädsel vid begravning
Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Men även när det inte finns några uttalade krav om begravningsklädsel, kan det kännas bra att klä upp sig. Det är dels ett sätt att förbereda sig själv inför begravningen, dels ett sätt att visa respekt och sitt deltagande.
Det vanligaste idag för män är mörk kostym (kavaj). Svart slips är alltid korrekt. De som tillhör de närmaste kan även ha vit slips.
För kvinnor kan det innebära, mörkt dräkt, klänning, kjol, byxor, mörka strumpor. Valfri klädsel innebär att gästernas klädsel är just valfri. Detta hindrar inte de gäster som vill klä sig formellt att göra det. När det står ljus klädsel eller sorgklädsel undanbedes innebär detta att ljus (valfri) klädsel påbjudes.
Barn kan alltid ha sina finkläder.