En framtidsfullmakt är ett juridiskt dokument som ger en person rätt att fatta beslut åt någon om denne i framtiden inte längre kan göra det själv, exempelvis på grund av sjukdom, demens eller annan varaktig funktionsnedsättning. Fullmakten är ett alternativ till god man och syftar till att ge fullmaktsgivaren kontroll över vem som ska hjälpa honom/henne med viktiga frågor om någon av dessa förlorar sin beslutsförmåga.
Framtidsfullmakten träder i kraft när man inte längre själv kan ta hand om sina ekonomiska eller personliga angelägenheter. Det är fullmaktshavaren som avgör när denna situation har inträffat, men beslutet kan prövas av tingsrätten om någon skulle ifrågasätta det.
Vad omfattar en framtidsfullmakt?
Den kan omfatta både ekonomiska och personliga frågor, som att betala räkningar, förvalta egendom, sköta kontakter med myndigheter eller ta hand om praktiska vardagsärenden. Vårdfrågor, såsom medicinska beslut, omfattas dock inte av framtidsfullmakten.
När slutar en framtidsfullmakt gälla?
Fullmakten upphör att gälla om:
1. Fullmaktsgivaren återfår sin beslutsförmåga.
2. Fullmaktsgivaren avlider, varpå frågor om dödsboet hanteras enligt arvsregler.
3. Fullmakten återkallas (vilket är möjligt om fullmaktsgivaren fortfarande har förmåga att göra det).
4. Tingsrätten beslutar att framtidsfullmakten ska upphöra om den inte längre anses fungera.
Att upprätta en framtidsfullmakt ger trygghet för framtiden och säkerställer att ens intressen tas om hand av någon man litar på. För att den ska vara giltig måste den undertecknas i närvaro av två vittnen.