Ett testamente är ett juridiskt dokument där en person (testator) uttrycker sin vilja om hur dennes kvarlåtenskap ska fördelas efter döden. Testamentet gör det möjligt att själv bestämma över arvets fördelning och kompletterar eller ersätter de regler som annars gäller enligt arvsordningen i svensk lag.
Genom att upprätta ett testamente skyddar man efterlevande och kan säkerställa att specifika personer, till exempel en sambo som annars inte automatiskt ärver enligt lagen, får del av ditt arv. Om man vill ge en viss del av arvet till någon särskild person, exempelvis ett barnbarn eller en vän. Om man vill ge stöd till organisationer finns möjligheten att testamentera. Detta gäller också för att säkerställa att ett familjeföretag går till rätt person.
Testamentet bör förvaras på en säker plats, exempelvis hos en juridisk byrå, begravningsbyrå, bank eller testamentestjänst, för att undvika att det försvinner eller ifrågasätts. Ett testamente kan ogiltigförklaras om det inte uppfyller formkraven eller om det har upprättats under påtryckningar.
Att skriva ett testamente ger trygghet och säkerhet för en själv och ens närstående.
Viktiga regler kring testamente
Formkrav: Testamentet måste vara skriftligt och undertecknat av testator.
Vittnen: Två vittnen måste närvara och skriva under samtidigt som testator undertecknar. Vittnena får inte vara arvingar enligt testamentet.
Laglott: Bröstarvingar (biologiska eller adopterade barn) har alltid rätt till hälften av sin lagstadgade arvslott, oavsett vad som står i testamentet.